PRIVE-STUDIO RONALD VAN DER GEER

Ronald van der Geer is een media-duizendpoot met een sterke verbinding met sport. Voetbal om precies te zijn. Zo was hij jarenlang persvoorlichter bij ADO Den Haag en ook is hij een veelgevraagd voetbalverslaggever bij NOS, Eyeworks en SBS. Maar radio is zijn eerste en grootste liefde. Ronald en ik hebben zelfs een gedeelde geschiedenis bij de lokale omroep in Rijswijk, maar daarvoor moeten we echt decennia terug.
Je hoort Ronald regelmatig bij Omroep Rijnmond of Radio West in ongecompliceerde, gezellige ochtend- of middagshows gelardeerd met nieuws, actualiteiten en goede muziek.

Omdat daar vaak ook de productie van programma-items bij komt kijken en Ronald ook behoorlijk wat inspreekwerk doet, wilde hij thuis al lange tijd een eigen studio voor radio-vormgeving, inspreekwerk en dergelijke. Eén kamer in de woning bleek bij uitstek geschikt om een doos-in-doos in te bouwen, waarbij we de bestaande vensters hebben overgenomen in de nieuwe binnenwanden. De wanden zijn gestoffeerd in zand/kiezel en in de ruimte is een nieuw vervaardigde desk geplaatst die van wand tot wand past in de ruimte. Studioguys heeft daarbij ook de technische invulling gedaan zoals het opnamesysteem, de bekabeling en apparatuur.

POPUP PODCAST STUDIO

Podcasting is hot! De Audiofabrique in Haarlem biedt de mogelijkheid om podcasts op te nemen in een professionele setting en wilde de ruimte akoestisch verbeteren. De ruimte is gelegen in een kantoorsetting, met gedeeltelijk glazen wanden die niet meteen voordelig zijn als het gaat om akoestiek en reflecties. In overleg hebben we in de bestaande sponningen absorbers gemaakt waardoor meer privacy ontstaat en de ongewenste reflecties tot een minimum beperkt worden. De resterende wanden zijn voorzien van grote absorbers en enkele basstraps waardoor de ruimte nu rustig en evenwichtig klinkt. En dat hoor je terug in de podcasts in verbeterde spraakverstaanbaarheid en een betere frequentie-respons. En de kleuren sluiten naadloos aan bij de bestaande vormgeving.


BARBARA KAREL – vocalbooth

Barbara Karel heeft zich na een mooie carriere bij o.a. MTV en 3FM opgewerkt tot één van de A-stemmen die ons land rijk is. Zelden kwamen we iemand tegen met zo’n enorme motivatie en passie voor het stemmenvak.

In huis kon ze een kamer vrijmaken die we zorgvuldig hebben ingemeten en vervolgens 5 cm kleiner prefab hebben “nagebouwd” in onze werkplaats. De nieuwe ruimte is voorzien van akoestische wanden en plafond, LED-verlichting en een openslaand raam met gelaagd akoestisch glas, dat correspondeert met het bestaande raam in de buitenpui. Voor de isolatie en absorbtie is gekozen voor milieuvriendelijk hennepwol. De booth is vervolgens in een dag geplaatst.

Barbara heeft zelf de kleurstelling bepaald en koos voor een geïntegreerd houtaccent in de achterwand. Het meubel is door Barbara zelf gemaakt en is electrisch in hoogte verstelbaar zodat behalve zittend, ook aktief staand inspreken mogelijk is.


Ed struijlaart – thuisstudio

Ed Struijlaart besloot in 2010 volledig voor een muzikale carriëre te gaan. Sindsdien was-ie Serious Talent op 3FM, tourde in het voorprogramma met Blof en was vaak te gast bij DWDD. Ed schreef ook met Peter Slager voor films en de musical Soof en bracht succesvolle singles en albums uit. In 2016 mochten we voor Ed een werkplek aan huis creëren. Ed zegt zelf:

“Toen ik in 2016 ging verhuizen zag ik direct dat de bijkeuken dé plek zou zijn waar mijn studio moest komen. Echter, dit kon ik niet alleen. Na het sturen van een mailtje was de afspraak met René snel gemaakt. In overleg zijn de werkzaamheden in kaart gebracht. In de periode daarna heeft René de ruimte voorzien van een scheidingswand met deur, isolatie en akoestische behandeling.

Studioguys heeft ook de vloer gelegd, nieuwe studio-monitoren geleverd, een studiomeubel gerealiseerd en alles perfect opgeleverd. Erg blij met de service en geleverde diensten!”PRIVE TRAcking room

Voor een professioneel ingestelde thuisproducer mochten we in 2018 deze opnameruimte-aan-huis realiseren. Aan de woning was al een uitbouw gebouwd, bestaande uit twee ruimtes. Voor een optimale afscheiding tussen de controlroom en deze trackingroom hebben we verhoogde geisoleerde deuren vervaardigd en geplaatst.

In beide ruimtes hebben we een absorberend plafond, LED verlichting en nieuwe vloeren geplaatst en de opnameruimte is akoestisch behandeld. Prachtig, al zeggen we het zelf! 
split second sound 3

Split Second is één van de tofste studio’s in Amsterdam Noord. In 2018 nam Adam Bar Pereg de studio integraal over en had meteen plannen voor een tot dat moment nog loze ruimte in het pand. Het werd de postproductie werkruimte voor Joost de Glopper.

“Rene en Leo hebben de bouw van de derde studio in Split Second Sound gerealiseerd in maart en april 2018. Wat eerst een kale garage was is omgevormd tot een professionele studioruimte, met een heel prettige akoestiek en een hele chique afwerking. De aankleding van de studio is in dezelfde stijl doorgevoerd als de andere studios in Split Second Sound, waardoor het hele pand visueel een mooi geheel blijft.

Rene heeft een efficiënte indeling van de van de ruimte uitgedacht, aangezien ik naast een mixruimte ook een vocal booth nodig had. Dankzij zijn inzicht is de ruimte volledig naar wens gerealiseerd.ontwerp, bouw, akoestiek en bekabeling

Ook heeft Rene de bekabeling van de liveroom van de oorspronkelijke studio in Split Second Sound doorgetrokken naar mijn ruimte. Dit houdt in dat we niet alleen band opnames kunnen verzorgen vanuit meerdere ruimtes, maar ook mijn mixruimte kunnen inzetten als extra opname ruimte bij grote sessies. De overspraak vanuit de liveroom en naar andere ruimtes is daarbij minimaal.

Tijdens de bouw kon ik niet altijd in de studio aanwezig zijn i.v.m. vakantie en een aantal klussen in andere studios, maar Rene hield me op de hoogte van de vorderingen aan de hand van foto’s en chats. Dat was niet alleen handig om soms dingen te overleggen, maar ook heel leuk om te zien.

Toen de verbouwing klaar was heb ik zelfs nog van Rene een interface mogen lenen, aangezien de levering van mijn eigen interface vertraagd was. Rene heeft ook custom monitor stands voor me gemaakt en inmiddels hebben we de ruimte kunnen complementeren met een custom bureau van zijn hand.”


LEO AUSSEMS MUZIEKPRODUCTIES

Voor Leo Aussems hebben we in 2008 deze studio gebouwd inclusief ontwerp, realisatie, meubilair, bekabeling en levering van het opnamesysteem. Soms bestaat een klus uit het plaatsen van wanden of het akoestisch in orde maken, maar voor deze klus kwam zelfs de betonwagen voorbij om vloeren te storten. Van de bouw en het akoestisch ontwerp tot en met meubilair, technisch ontwerp en bekabeling en leveren en installeren van apparatuur. Dit is wat Leo er zelf over zegt:

“In het voorjaar van 2008 ontstond bij mij het plan om een studio te bouwen in een koestal achter onze woonboerderij. Via via leerde ik René kennen en hij ontwierp een eenvoudige controlekamer met een vocal booth. Echter kwam er een wijziging in de plannen; er kwam toch meer ruimte beschikbaar dan aanvankelijk gedacht.

En dus weer terug naar de tekentafel. De controlekamer werd groter, de booth werd groter en de liveroom kreeg nu ook gestalte.”


CONTROLROOM, BOOTH En LIVE ROOM

“We hadden de gelegenheid om bij een project in Barendrecht te gaan kijken zodat ik me vooraf een goed beeld kon vormen van de mogelijkheden. 

Ik kijk terug op een fantastische, spannende periode waarbij René voor alle problemen die zich aandienden de perfecte oplossing wist te vinden, zonder enige stress. Het voortdurende overleg, zowel tijdens de bouw alsook de inrichting verliep altijd smooth.

En nu heb ik hier al ruim tien jaar een heerlijke werkplek. En dienen zich problemen aan (ik ben componist/arrangeur, maar geen engineer) dan kan ik nog steeds altijd bij hem terecht en weet hij altijd een oplossing te vinden. Ik zou niet zonder deze StudioGuy kunnen!

René, thanks voor onze samenwerking. Blij dat ik via via jou heb leren kennen!! Succes!!”ZAP STUDIO DESK – PETER KANSELAAR

“De studiodesk die René voor mij bouwde heb ik nu anderhalf jaar in gebruik. In mijn opnamestudio (rock en metal) werk ik met een analoge mixer en preamps. Om snel te werken zocht ik een meubel in L-vorm.

René kwam, meette in en na een tijdje installeerde hij snel en vakkundig mijn op maat gemaakte desk. In de aanloop naar de installatie overlegde René regelmatig met mij over het ontwerp, de materialen en vormgeving.

Ik kon mijn idee kwijt en René gaf daar een praktische invulling aan. Hij hield rekening met mijn werkwijze maar ook de akoestiek van mijn controlroom. Ik kan wel zeggen dat mijn studio een enorme boost heeft gekregen qua professionele uitstraling.

Mijn klanten zijn impressed en ikzelf ben superblij met de verbeterde workflow. Topwerk!”RENÉ KAAIJ – SEAFRONT MUSIC

René Kaaij van Seafront Music is een muzikale duizendpoot; multi-instrumentalist, componist, tekstschrijver, producer en vocalist. Onder andere. René heeft een studio aan huis en had al een tijdje plannen voor een upgrade.

Toen we zijn wensen bespraken, kwam vrijwel meteen zijn indrukwekkende collectie vintage midigear en percussie-instrumenten ter sprake. Maar ook werd meteen duidelijk dat René behalve een studio-makeover eigenlijk ook behoefte had aan opslagruimte. Maar het moest wel allemaal zo veel mogelijk in de bestaande kamer passen, en eerlijk is eerlijk; die is niet heel groot.

Uiteindelijk hebben we voor René een nieuwe desk gemaakt waarbij het blad rust op twee 19″ racks, zodat de belangrijkste studiogear binnen handbereik is. Voor de synths en de percussie hebben we wandkasten op maat gemaakt waar alles in ondergebracht is. Boven de kastenwand zijn breedbandige absorbers geplaatst. De nieuwe studio past als een cockpit om René heen, en daar is hij heel tevreden meeSEAFRONT STUDIO UPGRADE

“Na ruim 10 jaar was mijn studio toe aan een flinke upgrade. Eigenlijk zocht ik naar een kast om al mijn instrumenten in kwijt te kunnen, maar van het één kwam het ander en zo heb ik samen met Rene een plan gemaakt om de hele ruimte aan te pakken en zo efficiënt mogelijk in te richten
.
Naast een complete kastenwand en een prachtig bureau, is hij ook aan de slag gegaan met de akoestiek. De ruimte klinkt weer mooi droog en is helemaal klaar voor nieuwe opnames en projecten en weer helemaal geschikt om met nieuwe klanten aan de slag te gaan.

Rene is een vakman die fantastisch heeft meegedacht bij het realiseren van dit project. Door zijn expertise op het gebied van bouwen en akoestiek is mijn studio nog mooier geworden dan ik vooraf had kunnen bedenken.”


CUSTOM BOOTH – RINIE VAN DEN ELZEN


Rinie van den Elzen geldt al jaren als één van de meest gehoorde – en ook meest herkenbare – voice-overs op tal van media, van radio- en tv-reclames tot tv programma’s als RTL Boulevard en “Geer en Goor”. In nauw overleg werd voor Rinie een complete, stille opnameruimte aan huis gebouwd volgens het doos-in-doos principe.
Dit zegt Rinie er zelf over:


“Ik leerde Rene kennen zo’n 10 jaar geleden, toen ik plannen had voor het laten bouwen van een thuisstudio. Al snel won hij ons vertrouwen door zijn vakkennis en betrokkenheid te tonen. In het offertestadium kon ik een project bezoeken dat op dat moment werd gebouwd.

ontwerp, bouw en apparatuur

Er werd uiteindelijk op mijn zolderkamer een doos in doos constructie gerealiseerd. Taylor-made, oftewel; puur maatwerk.  Op ons verzoek werd er voldoende rekening gehouden met de werktijden en het bouwafval omdat dit immers bij ons thuis geschiedde.” 

Rene had alle begrip voor onze wensen en na alles in overleg te hebben samengesteld werd uiteindelijk de studio opgeleverd. De eerste proefopnames werden door mijn opdrachtgevers al meteen zeer positief ontvangen.

Nu, 10 jaar later, ben ik nog steeds superblij met de studio en werk er vrijwel dagelijks met veel plezier en gemak. Apparatuur, gear, kleurstelling, akoestiek, alles klopt. Met een demping van ruim 50db kan ik zelfs werken terwijl voor de deur de klikos worden geleegd. Rene Dalderop bedankt voor je vakwerk!


HANS RUSCHE – STUDIO MAKEOVER

“Sinds 2008 woon ik in Muiderberg en heb in mijn woning op zolder een professionele geluidsstudio ingericht. De studio was voornamelijk opgebouwd uit OSB, hetgeen voor de ruwbouw prima was, maar qua akoestiek niet geweldig. René van Studioguys ken ik al sinds 1999 toen hij werkzaam was bij Helios in Haarlem. Door de jaren heen had ik via René mijn studio al regelmatig van apparatuur upgrades voorzien.

Hij was in staat om inventief mee te denken over wat voor mij de beste oplossingen waren, zodat ik kon meegroeien met de snel veranderende ontwikkelingen. Rene had al jarenlang een eigen studio en wist dus heel goed waar het om ging in de studiowereld.

Mede door zijn werk bij Helios heeft hij veel studio’s bezocht en meegewerkt aan de inrichting daarvan. Hij was dus de ideale man om mee in zee te gaan om mijn studio te upgraden en we bespraken hoe we zowel de akoestiek als het aanzien van de studio konden verbeteren.”
“De OSB wanden werden verzwaard met meerdere lagen gips en er werden gestoffeerde cassettes gevuld met minerale wol tegen de wanden geplaatst. Ook het plafond werd gestoffeerd met helder witte stof tussen de bestaande balken, waardoor we nagenoeg geen hoogteverlies hadden. Door de stoffering kreeg het geheel een buitengewoon strakke aanblik en bovendien klonk de controleruimte een stuk droger en veel meer in balans. 

Dezelfde werkwijze werd toegepast in de opnameruimte, die daardoor ook veel beter ging klinken. Een aantal jaren later heeft René een prachtig studiomeubel voor mij gebouwd, geheel aangepast aan mijn werksituatie. “


“Ook een fraai maatwerk-wandmeubel onder een schuin dakdeel werd door hem vervaardigd.

Rene heeft zich in die periode, maar eigenlijk altijd, zeer betrouwbaar en betrokken getoond. Hij komt zijn afspraken na, probeert zoveel mogelijk mee te gaan met de wensen van de klant en komt daarnaast met erg waardevolle suggesties.

Ik ben hem tot op de dag van vandaag heel dankbaar voor de ontwikkeling van mijn studioruimte en de daarbij behorende akoestiek- en apparatuur-adviezen. Ik werk daardoor elke dag met veel genoegen in mijn studio, die ik wel eens de mooiste kleine studio van Nederland noemde.”

post productie studio

In 2019 hebben we deze totale studio-make-over gerealiseerd. De bestaande ruimte was een stuk groter maar het formaat voegde funktioneel niet meteen iets toe. Bovendien was de ruimte behandeld met “off-the-shelf” akoestische materialen, waarbij de focus lag op absorbtie van een klein deel van het frequentie-spectrum, geen laagbehandeling en een klein beetje diffusie. De gebruikte materialen waren bovendien in hoeveelheid niet genoeg voor de grote ruimte waardoor in de ruimte veel reflecties en staandegolven bleven klinken.

Op verzoek van de opdrachtgever hebben we een scheidingswand geplaatst die opgebouwd is uit een houten frame en aan beide zijden een dubbele laag gips in een zware kwaliteit. De wand is zó geplaatst dat de ruimte dimensies veel gunstiger uitpakten terwijl de nieuwe studio nog steeds ruim aanvoelt. Daarbij kreeg ook de tweede “nieuwe” ruimte een eigen funktie.
bouw, akoestische aanpassingen

In de nieuwe wand hebben we een extra toegangsdeur geplaatst en smalle, lange vensters die uitgevoerd zijn met gelaagd akoestisch glas. Daardoor bleven zichtlijnen open met de andere ruimte en – niet onbelangrijk – er is daglicht in beide ruimtes.

De nieuwe studio is vervolgens uitgevoerd met handgemaakte houten panelen die niet alleen heel fraai ogen, maar ook werken als een diffuser. De wanden kregen een nieuwe kleur en voor de nieuwe ruimte zijn getunede basstraps en absorbers op maat vervaardigd in een rustige kleur blauw. 

Het resultaat is een plezierig klinkende ruimte waarin het ook aangenaam vertoeven is, en waar de producer ook klanten kan ontvangen die het studio-proces live kunnen volgen.
Bob thole – akoestiek

“Werken in een akoestisch correcte ruimte is een essentieel onderdeel voor iedereen die werkzaam is in de “audio wereld”. Deze uitspraak kan ik sinds een aantal jaar ook zelf beamen. Ik besteed veel tijd in mijn studio en de sfeer is enorm belangrijk. Tenslotte is het de plek waar je creatief en productief moet zijn.

Via een andere studio kreeg ik de tip om contact op te nemen met Rene van Studioguys. In ons kennismakingsgesprek merkte ik aan Rene hoeveel belangstelling hij toont om jouw wensen in vervulling te brengen met de juiste akoestische oplossingen. Daarnaast denkt hij mee aan de sfeer en uitstraling van jouw ruimte. Dit was voor mij doorslaggevend om met Rene aan de slag te gaan.

Sinds 2016 werk ik in mijn nieuwe studio en het verschil is enorm: het mix proces gaat efficiënter, opnames in de studio klinken beter en de studiosfeer is voor mij perfect. Studioguys is dus echt een aanrader!”JOB REDELAAR – VOCAL BOOTH

“Na een aantal jaren in reguliere studio’s allerhande stemmenwerk te hebben gedaan, en mij daarnaast voor thuisopnames verstopt te hebben onder een laag strategisch opgehangen dekens, wachtend op een tijdslot zonder huilende babies, blaffende honden en borende bouwvakkers, werd het tijd voor een professionele set-up.

Na me georiënteerd te hebben op meerdere bouwers van vocal booths kwam ik terecht bij Rene van Studioguys. Dat leek me helemaal de juiste persoon, ervaren in opnametechniek, akoestiek en studiobouw. Ik begreep dat hij een demo-booth had staan. Na bezichtiging en heel veel koffie wilde ik graag een iets kleinere booth, die gebouwd werd van materiaal van een ontmantelde studio, wat zorgde voor een aangename prijsstelling.

Bij onze contacten tijdens de bouw bleek Rene een gedreven “studioguy”, en bovendien erg gastvrij. De booth is ook door hem in mijn werkruimte geplaatst en functioneert al vier jaar naar volle tevredenheid. Overigens is de booth demontabel, dus eventueel kan ik hem meeverhuizen mocht dat nodig zijn. Daarnaast heeft Rene me ook geholpen met enkele hardware-upgrades van mijn set-up, o.a. een andere audio-interface van Audient, en we hebben wat combinaties met microfoons getest.”

WATERLAND STUDIO 2

Onze eigen Waterland Studio 2 is eigenlijk voortdurend een “work in progress”. Op dit moment is de studio vooral in gebruik als inspirerende songwriting-room met analoge opname- en mixfaciliteiten.Gewoon old-school liedjes schrijven in een ruimte waar je – behalve in Pro Tools – en Logic Pro meteen oldschool op een analoge tape kunt opnemen.

Deze ruimte zal uiteindelijk een postproductie- en masteringruimte worden met hoogwaardige fullrange afluistering en analoge en digitale processing, maar het is ook een studio waar we in een realistische setting de werking van nieuwe akoestische producten kunnen testen.

De akoestische basis is een aantal SIXPACK absorber wanden gecombineerd met plafondabsorbers en onze NEBULA diffusers. De SIXPACK wanden bestaan uit zes panelen van 60x60cm die verkrijgbaar zijn in maar liefst 80 verschillende kleuren en nog veel meer combinaties. De panelen zijn er in drie verschillende diktes, waarbij de dikste variant voorzien is van een membraan. Zo kunnen we met een SIXPACK een veel groter deel van het frequentiespectrum behandelen, waardoor een ruimte snel veel evenwichtiger klinkt dan met “off-the-shelf” panelen. 

MODULAiRe vocal BOOTH

Eén van de eerste modulaire studio’s die we mochten bouwen was deze vocal booth voor een postproductie-studio. De wanden en het plafond zijn opgebouwd uit verlijmde bouw-elementen, en de binnen- en buitenwand zijn contactvrij opgebouwd. Het interieur bestaat uit op maat vervaardigde wand- en plafondabsorbers in zand/kiezel en rode stof. De booth is op maat gebouwd en voorzien van een dubbel venster dat moest corresponderen met een bestaand venster. Voor de booth hebben we ook een desk gemaakt met in het blad ingefreesde kurkdelen om reflecties tegen te gaan. Dit is wat de opdrachtgever er zelf over zegt:

“Via een collega studio kwam ik in contact met Rene Dalderop van Studioguys. Ik was op zoek naar een vocalbooth die opmaat gemaakt kon worden én demontabel was. Aangezien ik mijn studio ruimte huur, wilde ik geen geld stoppen in iets wat ik niet mee kon nemen naar een eventuele nieuwe locatie. Rene reageerde vanaf het eerste telefoongesprek enthousiast en had meer ideeën dan ik zelf had, en daar hou ik van.”

ONTWERP, BOUW, BEKABELING & DESK

“Op zijn voorstel zijn we langs een studio in Groet gegaan, waar Studioguys eerder een soortgelijke vocalbooth en studio had gebouwd. Op deze manier kon ik op voorhand al zien waartoe Studioguys in staat was, hoe het klonk en hoe het er uit zag. Voor mij is namelijk de combinatie tussen functionaliteit en esthetiek erg belangrijk. Na dit bezoek wist ik zeker dat wij een geschikte match waren. 

Studioguys heeft vervolgens een 3D tekening van mijn ruimte gemaakt waar de booth gebouwd moest worden, en een offerte gemaakt waar ik vrolijk van werd. Alles was mogelijk en bespreekbaar. De kleur stof van het plafond, de wanden, de kleur van de vloerbedekking, de grootte van het raam, het type luchtverversing etc

Na de goedkeuring van de offerte en het doorspreken van de details is Studioguys aan het werk gegaan en werd er binnen 3 weken een volledige vocalbooth bij mij in de studio gebouwd. Ook de opbouw hiervan verliep erg prettig en soepel. Binnen een week was de volledige booth up and running. Nog elke dag maak ik dankbaar gebruik van de vocalbooth en hoor ik van mijn klanten terug dat hij er mooi uit ziet en goed klinkt. En dat was precies wat ik wilde! Missie geslaagd.”

HERMAN BROOD ACADEMIE – COMMANDER DESKS

De Herman Brood Academie geldt als de beste MBO opleiding voor een carriere in de muziek. Het opleidingsniveau is hoog, studenten uiterst gemotiveerd en de opleiding staat met beide voeten stevig in de praktijk.

Behalve gedegen opleidingen tot instrumentalist biedt de HBA ook opleiding tot producer, en voor die afdeling mochten we drie Commander produktie-desks bouwen. Twee daarvan zijn uitgevoerd met 19″ inbouwruimte in het blad. De derde (hier getoond) is verlengd waarbij de uiteinden neerklapbaar zijn zodat de achterkant makkelijk toegankelijk is voor b.v. bekabeling. Daarnaast is de desk voorzien van een extender als werkblad voor de lera(a)r(es). Dit zegt HBA er zelf over: 


“StudioGuys heeft voor de Herman Brood Academie inmiddels drie schitterende studiomeubels gerealiseerd.

De studiomeubels zijn mooi en degelijk, maar wat vooral fijn is is dat Rene heeft meegedacht in het praktische ontwerp, waardoor ze optimaal in onze ruimtes in te zetten zijn. Ruime keuze in kleurstellingen, en elke maat mogelijk!”

Niels Jonker

RUUD HOUWELING – STUDIO UPGRADE

“Mijn bescheiden werkplek thuis wilde ik optimaliseren om professioneel te kunnen mixen en eenvoudige akoestische opnames te kunnen maken. Ik heb hiervoor Studioguys benaderd. René Dalderop had ik jaren eerder ontmoet toen hij nog als adviseur werkte bij Helios in Haarlem.

Zijn no nonsense aanpak en slagvaardigheid had ik onthouden. Ik had het gevoel dat ik met mijn relatief simpele, maar voor mij onoverzichtelijke audio-vraagstuk net zo serieus genomen zou worden als een grote complexe studio. En zo geschiedde. René hoorde mijn wensen aan en kwam met een passend plan van aanpak. Een dunne tussenwand is verzwaard om resonanties op te heffen en aan de wanden zijn op maat gemaakte panelen gemonteerd om reflecties tegen te gaan.

Ik kon een passende kleurstelling samenstellen uit het ruime aanbod stoffen. Er is bovendien een kabeldoorvoer gemaakt naar een aangrenzende ruimte waar mijn gitaarversterkers staan, zodat ik die daar kan miken. Ook de computer staat daar geruisloos zodat ik in de controlekamer ook akoestische instrumenten en zang kan opnemen. Alles geruisloos, netjes en naar volle tevredenheid uitgevoerd. Ik heb een heerlijke goed functionerende werkplek.”

Ruud Houweling/Cloudmachine/VPRO/NTR/AVRO/IDtvDOCS/ Kinderen voor Kinderen/Efteling/Tarja Turunen/Ricky Koole

CONTROLROOM WATERLAND STUDIO 1

De controlroom in Waterland Studio 1 is een compacte, maar uitstekend geoutilleerde ruimte die is ingericht voor hybride muziekproducties. Voor de inrichting hebben we waar mogelijk gebruik gemaakt van recycling. Zo is de vloer afkomstig uit een Amsterdams appartement en voor hergebruik teruggeschuurd naar de eiken basis. De constructie is contactvrij geplaatst, vrij van de bestaande bouw en ook de vloer is zwevend gelegd. 

Het meubilair is op maat gemaakt voor deze ruimte en volgt de contouren van de wanden. De basis voor de desk wordt gevormd door een anthracietgrijze poot uit stalen kolommen die gevuld zijn met minerale wol om ringing tegen te gaan. De poten worden verbonden door een MDF brug die aan de achterkant open is en ruimte biedt voor stekkerblokken, USB- of netwerkhubs, externe harddrives en bekabeling. Het blad is net als de racks uit MDF met eiken fineer gemaakt en in een greywash finish uitgevoerd.

Behalve de controlroom is ook een ruimte booth gerealiseerd en beide ruimtes zijn net als de liveroom akoestisch behandeld. De geïsoleerde ruimtes zijn uitgevoerd met opengewegen stof in zand/kiezel en anthraciet dat mooi aansluit bij de eiken vloer.

Voor een Alesis keyboard hebben we een verrijdbaar onderstel gelast dat net als het meubel is opgebouwd uit stalen kolommen gevuld met minerale wol. Bij het bepalen van de hoogte is rekening gehouden met de mogelijkheid om het keyboard onder de desk te rijden als er niet gespeeld wordt.